Vleugels- 2023

4, 5 & 19 november 2023

Fuse had voor 2023 een ambitieus plan met het project Vleugels: een avondvullende muziektheatervoorstelling maken met vrijheidsstrijd als overkoepelend thema. Met de keuze voor dit onderwerp haakte Fuse aan bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Wereldwijd staat de vrijheid van mensen enorm onder druk. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne, de positie van vrouwen in Iran en Afghanistan en de Black Lives Matter beweging. Vrijheid is geen vanzelfsprekend gegeven maar iets waar we voor moeten vechten en ons over moeten uitspreken. Tijdens de door Corona afgedwongen periode van niet samen kunnen zingen, ontstond bij Fuse de wens om zichzelf op artistiek gebied verder uit te dagen en maatschappelijk geëngageerd muziektheater te maken. 

Zo ontstond het idee om voor Vleugels samen te werken met dichter Ingmar Heytze.

Het creatieve team

Tijs Krammer

Muzikaal Leider

Muzikaal leider van Fuse. Hij studeerde lichte muziek zang aan het Utrechts Conservatorium en vervolgens koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was oprichter en dirigent van prijswinnende koren zoals Be Sharp! en Divina. Naast Fuse leidt hij op dit moment de vocal groups East Dock Voices en Twelve (Winnaar Balk top-festival 2022). Tijs is docent koordirectie aan het Amsterdams en Rotterdams Conservatorium. Daarnaast is hij docent van de opleiding Dirigent Licht Vocaal en van de arrangeercursus die door de korenbond Balk worden georganiseerd. Hij is vaste dirigent en artistiek leider van de zomercursus Vocal Pop & Jazz Days. Tijs arrangeert voor diverse professionele vocal groups, waaronder Intermezzo, The Gents, Frommermann en Wishful Singing. Hij heeft diverse boeken geschreven over inzingen, van blad zingen en arrangeren.

Maarten Mourik

Regisseur

Regisseur Maarten Mourik was oprichter en artistiek leider van de a capella-popgroep Montezuma's Revenge en heeft als zanger/acteur twaalf jaar lang internationaal met de groep getoerd. Als regisseur heeft hij meegewerkt aan verschillende professionele opera-, musical- en kleinkunst-producties. Naar aanleiding van zijn theaterstuk over het leven van Adèle Bloemendaal met Sanne Wallis de Vries en Paul Groot heeft hij een veelbesproken documentairefilm gemaakt Adèle Bloemendaal: eens wil ik er van af zijn. Mourik werkt als freelance regisseur met koren en vocal groups (o.a. Montezuma's Revenge, Femmage, Rock4, Leeuwenhart).

Ingmar Heytze

Dichter

Ingmar Heytze schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Solo of met zijn band Asfaltfeeën trad hij op van studentenhuiskamers tot Lowlands en alles daartussenin, waaronder zeven edities van de Nacht van de Poëzie. Heytze en Krammer werkten vijfentwintig jaar geleden al eens samen tijdens een optreden van vocal group Divina, waar Tijs destijds dirigent was.

Onze show Vleugels werd medemogelijk gemaakt door: